Nyheder

Mange ignorerer symptomer på KOL

Op mod halvdelen af de danskere, der har oplevet længerevarende symptomer på lungesygdommen KOL, har ignoreret dem. Men reagerer man på symptomerne i tide, kan man leve et godt liv med sygdommen – derfor er det vigtigt, at få tjekket lungerne, hvis man oplever symptomer i to måneder eller mere.Hoste, slim fra lungerne og åndenød i mere end to måneder kan være symptomer på den kroniske lungesygdom KOL, som hvert år er medvirkende til op mod 5.500 dødsfald. Sygdommen kan bremses, hvis den opdages i tide.Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen kampagnen ”Pust liv i din hverdag”, som skal få flere med symptomer på KOL til at gå til lægen og få et lungetjek. Det er især vigtigt at være opmærksom på symptomerne, hvis man er ryger eller tidligere ryger, eller hvis man har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg.160.000 har .

 

Undersøgelsesprogram skal medvirke til at finde børn og unge med astma tidligt

  Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et undersøgelsesprogram for astma hos børn og unge. Programmet har et særligt fokus på et tættere samarbejde mellem kommuner og almen praksis, så børn og unge med astma kan blive fundet og behandlet så tidligt som muligt.Astma er den hyppigst forekommende kroniske sygdom hos børn og unge. Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma. Der er gode muligheder for at opspore astma tidligt, og igangsætte et godt forløb. Det kræver, at astma bliver diagnosticeret og udredt korrekt og tidligst muligt, så barnet eller den unge får den bedste forebyggende behandling, med en systematisk opfølgning og kontrol. ”Vi ser et klart potentiale i, at børn og unge med astma bliver fundet tidligst muligt, så de kan modtage behandling og få en systematisk opfølgning og kontrol af høj og ensartet kvalitet”, siger sektionsleder Kirsten Hansen fra Sundhedsstyrelsen...

 

Ny vejledning skal give bedre behandling af gigt i hoften

Sundhedsstyrelsen udgiver ny klinisk retningslinje for behandling af patienter, der har slidgigt i hoften eller har fået nyt hofteled.Mange danskere får slidgigt i hoften. Sygdommen kan give store smerter og forhindre patienterne i at leve et normalt liv med en almindelig hverdag.De nye nationale retningslinjer stiller blandt andet skarpt på de forskellige former for træning til patienterne. En af anbefalingerne er, at tilbud om superviseret styrketræning til patienter med slidgigt bør overvejes.”Vi kan se, at styrketræning og andre specifikke træningsformer kan hjælpe patienterne til at få en bedre funktionsevne og give færre smerter. Derfor anbefales det i retningslinjerne, at det skal overvejes at tilbyde patienter med slidgigt i hoften superviseret styrketræning eller andre specifikke træningsformer” siger Marlene Øhrberg Krag, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.Genoptræning..